Leggyakrabban feltett kérdések

ejjebb talál válaszokat a leggyakrabban feltett kérdésekre. Ha nem talál válasz a saját kérdéseire kérjük lépjen kapcsolatba velünk,vagy hivatalos partnerünkkel.

Lehet lágyított vizet inni?

Lehet inni lágyított vizet. Csak megfelelő elővigyázatosságot kell tartaniuk azoknak a személyeknek, akik só nélküli diétát tartanak.

Minden 1 német keménységi fokkal a vizet lágyítva, hozzáadunk kb. 8,2 mg sót 1 liter vízhez. A só nélküli diétát alkalmazó személyeknek figyelembe kell ezt venniük a napi sófogyasztás kiszámításakor. Napi 3 liter lágyított víz elfogyasztásakor, megeszünk 344,4 mg nátriumot, ami megfelel 0,87 g konyhasónak. Ez egy példa sómennyiség amit egy szelet fehérkenyér tartalmaz. 

Sós a lágyított víz?

A lágyított vízben a sótartalom megnövekszik, míg a klorid koncentráció változatlan marad. Eközben 
sós íz keletkezik a nátrium és a kloridok kapcsolódásával. Tehát a lágyított víz nem sós víz.

A vízlágyító gyanta regeneráláshoz használt só lehet káros a környezetre?

A vízlágyító regenerálásához használt só nem tartalmaz az egészségre vagy az emberi környezetre káros összetevőket. A termék rendelkezik higiéniai tanúsítvánnyal, amit a Nemzeti Higiéniai Intézet adott ki. Ezen kívül, szabvány határozza meg Magyarországon a minimális keménység szintet a vízlágyítónál (kb. 5°dH – német keménységi fok), a szennyvízcsatornába a regenerálás alatt elhanyagolható mennyiségű só távozik.

Elősegíti a baktériumok szaporodását a vízlágyító?

Csak az álló víz kedvez a baktériumok elszaporodásának. A vízlágyítón naponta keresztülfolyik víz, aminek köszönhetően nincs kockázata a mikroorganizmusok fejlődésének. Abban az esetben ha hosszabb időn át nincs vízhasználat a házban pl. nyaralás alatt, a berendezésben lehet aktiválni egy funkciót, aminek köszönhetően az néhány naponta regenerálást hajt végre, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. A vízlágyítás megakadályozza a káros baktériumok fejlődését, olyanokét,mint a Legionella, amelyik a vízkőben halmozódik fel.

A vízlágyító teljesen eltávolítja a vízből az emberi szervezetnek szükséges kalciumot?

Megfelelő mennyiségű kalcium bevitel elengedhetetlen az emberi egészséghez. Az ivó vízben oldott kalcium csak kis mértékben szívódik fel az emberi szervezetben. A kalciumot tartalmazó víz a szervezetnek szükséges kalcium kis részét szolgáltatja. A víz szerepe a kalcium ellátásban teljesen marginális. 

Az én csapvizem nem kezelt már?

Feltételezzük, hogy a vezetékes víz megfelel az ivóvíz szabványoknak. Ez már kezelt víz Magyarországon a legnagyobb megengedett teljes keménység az ivóvízben 35°dH (német keménységi fok). Ez az érték nem káros az egészségre, de nagyon kemény vizet jelent, ami jelentős lerakódásokat idézhet elő a szanitereken és vízkövet a berendezésekben. A vezetékes víz átlagos keménysége Magyarországon 16°dH, tehát a kemény víz okozta problémákkal találkozik a Magyarok többsége.

Az energiaköltségek emelkedését a vízkő okozza?

Igen. A vízkő csökkenti a kazán hatásfokát, a fűtés folyamatát a központi fűtési rendszerekben és a használati melegvíz előállítása során. A hőcserélő felületén 1 mm vastagságú vízkőlerakódás csökkenti annak hatásfokát kb. 10%-al, ezzel együtt hasonló mértékben növeli tüzelőanyag felhasználását. Úgy becsülik, hogy a fűtőberendezések a vízkő lerakódás miatt az üzemeltetési költségeinek növekedése átlagosan 20%.

Lehet-e installálni a vízlágyítót ház körüli szennyvíztisztítóval?

Az öblítővíz a háztartási biológiai szennyvíztisztítóba bevezetése esetén, ajánlott megtenni bizonyos óvintézkedéseket. A háztartási szennyvíztisztítókban, a biológiai üledékek a baktériumok táptalaja, amelyek folyékony állapotúra bontják az üledéket. Természetes módon, de az öblítővízből származó kloridok hatásárai, a baktériumok mennyisége túl kicsi lehet. Ez a szennyvíztisztítás teljesítményének csökkenését eredményezheti. A biodegradációs folyamatok megakadályozása céljából, ajánlott olyan készítményeket alkalmazni, melyek a baktériumok széles skáláját tartalmazzák. Hatékony módon támogatják a szennyvíztisztítás folyamatát. A fentieknek megfelelően a berendezésből az öblítővizet a háztartási szennyvíztisztítóba engedni a szennyvízkezelő gyártójának feltételes ajánlása.

Mi az a lágyvíz?

A víz univerzális oldószer. Amikor behatol a talajba és a kőzetekbe, feloldja és abszorbeálja az ásványokat (főként a kalciumot és a magnéziumot), melyek a víz forralása során hozzájárulnak a vízkő keletkezéséhez. Az EcoWater által a víz lágyításához ajánlott berendezéseket, hétköznapian vízlágyítónak nevezzük, ezek fel vannak szerelve a ház hidegvíz főcsatlakozójára. Eltávolítják a vízből a keménységért felelős szennyeződéseket, miután a víz átfolyik egy házi installáción a csaphoz és ezután jut a mosógépbe, mosogatógépbe és más háztartási vízzel kapcsolatban levő háztartási készülékekbe.  

Hogyan tudom a saját kútvizemet kezelni?

A saját kutunk vize legtöbbször nem felel meg az ivóvíz normáinak, bizonyos vegyületek túlzott mennyiségű jelenléte miatt pl. a vas, mangán vagy az ammónia. Az EcoWater Hivatalos Partnere segít Önnek diagnosztizálni a problémát és tanácsot ad, hogy melyik berendezést lehet alkalmazni.

Hogyan működik a vízlágyító?

A vízlágyító a belsejében tartalmaz egy speciális ioncserélő réteget, ami negatív töltésű. A vízben oldott, a keménységért felelős ionok (főként kalcium és magnézium), pozitívan töltöttek. A vízlágyító eltávolítja a keménységért felelős ionokat, kicserélve azokat nátrium ionokra, ezzel együtt lágyítva a vizet. Ilyen ioncserék millió alkalommal végbemennek a vízlágyítás teljes folyamata alatt. Az ioncsere alatt, a rétegen növekszik a a keménységért felelős ionok mennyisége. Amikor a réteg ioncserélő képessége kimerül (általában néhány vagy tizen-néhány nap után, a keménység és a felhasznált víz mennyiségének függvényében) az automatikusan regenerálva lesz. Ekkor víz és só oldata (ún. sóoldat) folyik át a rétegen. A soódatban levő nátrium ionok vannak kicserélve a keménységért felelős ionokkal és ez utóbbiak a csatornába távoznak.

A Refiner EcoWater lágyítja a vizet valamint eltávolítja - a vezetékes vízhez gyakran hozzáadott antibakteriális tulajdonságokkal bíró - klór kellemetlen ízét és szagát.

A weboldal cookie-kat használ. További információ az Adatvédelmi Irányelvekben.